Tirsdag 7.Juni (18-20) besøker WGM Olga Dolzhykova Ski sjakk.
Vi benyttet anledningen til et lite intervju:

-         Kan du fortelle litt om hvem du er og din sjakkbakgrunn?  

 Jeg kommer fra Ukraina, men har de siste fire årene bodd i Norge.  Av utdannelse har jeg doktograd i pedagogikk. Etter å ha fullført min masteroppgave i sjakk og idrett på idrettshøyskolen i Kiev, brukte jeg fire år på å forske på sammenhengen mellom sjakktrening og utvikling av kognitive ferdigheter.

Jeg kommer fra en “sjakkfamilie” og begynte å spille da jeg var 6. Begge foreldrene mine spilte sjakk, og også begge besteforeldrene mine kunne være oppe hele natten og spille sjakk. Og når hele familien møttes om sommeren, hadde vi store familieturneringer. Så jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte spille jeg også!

Men det var først på universitetet at jeg begynte med masse turneringer og sjakkaktiviteter av ulikt slag. Og det var også på denne tiden jeg ble Kvinnelig internasjonal stormester.

 

-         Hva er din beste opplevelse som sjakkspiller?

Jeg har ikke et spesielt øyeblikk som skiller seg ut . Øyeblikkene jeg husker best kommer fra de partiene der jeg spilte på mitt høyeste nivå; der jeg hadde høy konsentrasjon og taktisk kreativitet og klarte å avgjøre partiet til slutt. Det er slike partier jeg husker som de beste sjakkopplevelsene mine.

- Synes du det er viktig for barn å spille sjakk? Hvorfor?

Sjakk er utviklende for hjernen. Dette har blitt bekreftet av mange forskere, og min egen erfaring som lærer, trener og forsker. Sjakken er ikke det eneste instrumentet som trener hjernen, men absolutt ett av de beste.

-         Kan du fortelle litt om sjakkbøkene du har skrevet og planene du har for fremtidige bøker?

De siste femten årene har jeg for det meste undervist andre og utviklet sjakkmateriale for barn og ungdom. Per i dag har vi utgitt nybegynnner-serien «Sjakk: Lett å lære – gøy å spille» Nivå 1. Og taktikk-serien «Tactics: Tricks of the Tribes». Men det er mye mer i vente: Vi jobber med «Sjakk: Lett å lære – gøy å spille» Nivå 2 og 3, samt ny serie på 6 bøker «Extraterrestrial Strategy».

 

-         Hva er ditt beste tips for å bli å utvikle seg til en bedre spiller?

Det er ikke noe triks som kan hjelpe deg å bli bedre i sjakk i løpet av en dag. Det er masse timer med trening og spilling som gjør deg til en bedre spiller. Men det er bare ekte lidenskap som gjør deg til en av de beste.
Jeg husker da jeg var sjakkstudent, så sa vår trener en gang: "Hvis du er syk, så er ikke det noen grunn til ikke å trene,  heller det motsatte! Hvis du har under 38 feber er det ingenting bedre å gjøre enn å sitte i senga og lese din favoritt sjakkbok."