NM for barn og ungdom ble i år arrangert i Skien 8-10.November. Det var flotte spillefasiliteter og mange av de 303 deltakerne var samlet på Hotel fritidsparken som kun lå et par hundre meter unna spillelokalene.
I pausene mellom partiene var det mulig å prøve andre aktiviteter som svømming og skøyter - i tillegg til å stifte vennskap med andre sjakkinteresserte barn. 

Ski sjakk stilte med seks deltakere i år . Ifjor hadde vi med tre deltakere. 

Gutta samlet før siste runde. 
Fra venstre: Peder Marcus Aamodt, Sverre Skillestad, Balder Jonsson Bakkerud, Sverre Hansen-Stavnheim, Mathias Salthammer og Sindre Kvedalen

Resultater:
Klasse C: 13 år, 67 deltakere
54. Sverre Skillestad (2/1/3). Ratingprestasjon: 1294. Deltok for første gang i NM.
Sverre hadde som målsetning å få spilt nok kamper til å få offisiell FIDE-rating i langsjakk. I C-klassen er det mange svært dyktige spillere (høyest ratete spiller hadde 2294) og Sverre bør være fornøyd med innsatsen. 
Han kom på 3.plass blant de spillerne som ikke hadde rating fra før, og prestasjonen på 1294 i langsjakk ligger litt over både hans lyn- og hurtigsjakkrating. 
Klasse D:  12 år, 32 deltakere. 
8. Peder Marcus Aamodt ( 1445). (3/1/2). Prestasjon på 1553 (+22).  Deltok for tredje gang i NM. Ifjor fikk han 19.plass i klasse E.
Peder fikk sin beste plassering i NM noensinne. Han sto til vinst i femte parti mot Axel Tunsjø (2042), men en overseelse førte til tapt sluttspill. 
Peder har gjort store fremskritt ved brettet det siste året og det blir spennende å se hva fremtiden bringer. 
Klasse F: 10 år, 41 deltakere
24. Balder Jonsson Bakkerud (1186). (1/4/2). Prestasjon på 1247(+3.2) . Deltok for andre gang. Ifjor fikk han 23.plass.
Balder hadde nok håpet på et bedre resultat. Trøsten er at han kunne legge til 3 poeng på ratingen. Balder kommer helt sikkert tilbake sterkere ved en senere anledning. 
Klasse G: 9 år og yngre, 73 deltakere. 
21. Mathias Salthammer (uratet). (4/0/3). Deltok for tredje gang. Ifjor kom han på 40.plass. Mathias fikk sin beste prestasjon noensinne og kom blant de 1/3 beste som fikk en ekstra glasspremie. Godt gjort.
36. Sindre Kvedalen (uratet). (3/1/3) Vår mest aktive turneringsspiller deltok for første gang. Med 50% score er det all grunn til å være fornøyd. 
51. Sverre Hansen-Stavnheim (uratet) (3/0/4). Deltok for første gang. Sverre er den som hadde minst erfaring blant våre deltakere. Han er mest vant med lyn- og hurtigsjakk og spilte raskt også i langsjakk. 
Sverre kommer helt sikert til å forbedre spillet sitt med litt mer erfaring. Uansett er det  bra gjort å få 3 seire mot noen av Norges beste spillere i sin aldersklasse.

Alt i alt bør vi være godt fornøyd med årets NM. Mange av spillerne viste fremskritt ved brettet, men det viktigste var de innskuddene som ble satt i banken for en lykkelig barndom. 
Takk til foreldre  som deltok som heiagjeng og motivatorer. 

Jeg håper deltakelsen i NM vil være inspirerende for videre innsats ved sjakkbrettet i tiden fremover.